Geniet van lekker en kwaliteitsvol vlees

Eet je ’s avonds graag een lekker stukje vlees, dan is de kans groot dat je dat in de supermarkt koopt. Je doet er toch je andere boodschappen, dus dan kan je gemakkelijk wat vlees meenemen. Wie heeft er immers tijd om naar verschillende winkels te gaan? Toch heeft je vlees bij de lokale slager kopen heel wat voordelen. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het vlees bij de slager beter is, omdat dat meestal van vrouwelijke runderen komt. Die worden later geslacht omdat ze nog kalveren moeten voortbrengen. Bijgevolg is dat vlees vaak langer en beter gerijpt en dus smaakvoller en malser.

Hoe bereid je je vlees?

Het vlees bij een slager is over het algemeen duurder, maar je krijgt wel kwaliteit voor je geld. Je wil dit lekker stukje vlees dan ook op een goede manier bereiden zodat je er optimaal van kan genieten. Een stuk vlees bakken, zoals een steak, is eigenlijk niet moeilijk, maar je kan er best wel je tijd voor nemen.

Wanneer je bijvoorbeeld een ribeye wil klaarmaken, is de eerste stap je vlees op kamertemperatuur laten komen. Daarna dep je het droog met keukenpapier om eventueel overtollig vet en vocht weg te nemen. Om dit vlees te bakken kan je zowel olie als boter gebruiken. Daarnaast kan je ook verse kruiden toevoegen en ze in het vlees laten dringen voor een heerlijke smaak. Afhankelijk van de dikte van je ribeye moet deze langer bakken. Is je stuk vlees bijvoorbeeld drie centimeter dik, dan mag dit langs elke kant drie minuten bakken. Nadien kan je het vocht van het vlees nog over de ribeye smeren voordat je het een tiental minuten laat rusten. Wat grof zeezout erbovenop maakt de ribeye helemaal perfect.

Welke soorten steaks zijn er?

Steak is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten rundsvlees, zoals een biefstuk, een ribeye of een entrecôte. Maar de lijst is nog veel langer en kent ook minder bekende, maar daarom niet minder lekkere, soorten. Je hebt bijvoorbeeld een chateaubriand die wordt gesneden uit de kop of het middengedeelte van een ossenhaas. Ook een tournedos, filet mignon of een tenderloin komen van de ossenhaas.

Een bavette is dan weer een stuk vlees uit de flank van het rund. Doordat dit stuk wordt gesneden uit een deel van het rund dat veel beweging heeft gehad, is het vlees eerder aan de magere kant. Toch heeft dat geen invloed op de kwaliteit en de smaak van het vlees. Belangrijk is wel dat een bavette van kwalitatief goede runderen komt om zijn optimale smaak te behouden. De Wagyu uit Australië of een Black Angus zijn hier goede voorbeelden van.

Kan je niet kiezen tussen een entrecote of een tournedos? Dan lust je misschien wel een lekkere T-Bone? Dit vlees komt uit de helft van de ruggenwervel waardoor het eigenlijk twee soorten vlees zijn. Het bot in het midden zorgt voor extra smaak. Het beste van twee werelden dus! 

Dit vind je misschien ook leuk...