Goed van start met een goed ontbijt

Gezonde voeding en gezond leven is voor iedereen belangrijk, dat weten we allemaal. Maar om dat ook te doen, dat is een ander verhaal. Gezond eten is niet alleen wat je eet, maar ook wanneer en hoeveel.

Goed van start

Om de dag goed te beginnen en deze ook goed vol te kunnen blijven houden, moet je beginnen met een gezond ontbijt, met voldoende voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen. En ook belangrijk: eet voldoende, zodat je het kunt volhouden tot de lunch.

Neem de tijd voor je ontbijt. En heb je ’s ochtends geen tijd om je ontbijt te maken, doe het dan alvast de avond er voor.

Wat is een goed ontbijt

Met een goed en gezond ontbijt kun je eindeloos variëren en je kunt het aanpassen aan je eigen voorkeuren en smaak, eventuele allergieën en wat je in huis hebt. Maar altijd belangrijk is dat het gezond is. Bij voorkeur met zo weinig mogelijk suiker, maar wel voldoende vezels en eiwitten.

Een gezond ontbijt kan bijvoorbeeld bestaan uit:

  • 2 volkoren boterhammen met mager beleg, bijvoorbeeld plakjes kipfilet, 30+ kaas, hüttenkäse, een gekookt ei of vers fruit zoals aardbeien.
  • Griekse yoghurt met fruit, lijnzaad en noten.
  • Havermout (warm of koud) met bijvoorbeeld appel, kaneel en noten.
  • Chiapudding met fruit. Een ontbijt met chia kun je eventueel al ‘s avonds klaarmaken.
  • Havermoutshake met blauwe bessen en kersen

Wil je graag fruit in je ontbijt gebruiken maar heb je geen vers fruit? Denk dan eens aan diepvries fruit. Je kunt het in bijna alle supermarkten kopen, het blijft lang goed, is net zo gezond en is vaak nog wat goedkoper ook.

Tussendoortje

Heb je tussen ontbijt en lunch toch nog lekkere trek, verval dan niet in zoetigheid. In plaats daarvan kun je beter wat nootjes nemen, maar dan wel ongezouten en ongebrand. Of neem een appel of banaan. Wat extra drinken helpt ook vaak, dat vult toch de maag. En dan niet alcohol of zoete dranken, maar koffie of thee zonder suiker en vooral ook water. Wil je wat extra smaak aan het water, denk dan eens aan wat munt, citroensap of gember. Lekker en nog gezond ook.

Dit vind je misschien ook leuk...