Koelvriescombinatie: waar let je op bij de aankoop?

Een koelkast kies je op basis van de grootte van je huishouden. En daarbij natuurlijk ook jouw behoefte aan diepvries- en koelruimte en eventueel nog enkele andere eigenschappen. Bestaat jouw huishouden uit 3 tot 4 personen? Dan is een koelvriescombinatie geschikt. Dit zijn koelkasten met een apart deurtje voor het vriesgedeelte. Een koelvriescombinatie heeft vaak ook extra handige functies, zoals een vershoudlade of een waterdispenser.

Maar waar let je op als je een koelvriescombinatie koopt? En is het beter dan wanneer je zowel een koelkast als een vriezer koopt?

Waar let je op bij kopen koelvriescombinatie?

Op veel, maar we noemen een paar belangrijke elementen:

  • koelvriescombinatie of niet?
  • energiezuinig
  • no frost of niet
  • waar komt de koelkast te staan? (schuur of keuken)

Koelvriescombinatie of losse vrieskist?

Heb je veel ruimte en ook veel om in te vriezen? Dan is losse vriezer waarschijnlijk jouw betere optie. Het biedt meer ruimte dan het vriesgedeelte in een koelvriescombinatie. En daarbij is het ook zuiniger per liter inhoud. Maar dat is dus alleen als je echt veel in te vriezen hebt. Een gemiddeld huishouden van 3 tot 4 personen kan prima mee met een koelvriescombinatie.

Kies voor een energiezuinige koelvriescombinatie

Een koelkast staat de hele dag aan. En verbruikt dus 24/7 energie. Dan wil je uiteraard een energiezuinige koelvriescombinatie kopen. Beter nu wat meer geld besteden aan een energiezuinige variant, dan elke keer weer een te hoge energierekening immers. Hoe zuinig een apparaat is wordt aangeduid met een energielabel. Ga dan altijd voor de meest zuinige: A+++ . A+ lijkt misschien energiezuinig maar is het juist niet. Het is de minst zuinige klasse die is toegestaan.

Lees je dit blog vanaf maart 2021? Dan heb je te maken met nieuwe energielabels. De klassen A+ tot en met A+++ zijn vervallen. Koelkasten hebben dan weer opnieuw te maken met klassen G tot A. Nieuwe labels en ook nieuwe standaarden voor wat zuinig is. Een A+++ van nu is straks klasse C of B. Niet minder zuinig, alleen anders getest.

No Frost

Je hebt het vast eens bij een van je vorige vriezers meegemaakt: na een tijd komt er een laag ijs er in te staan. Gevolg is dat je minder ruimte hebt om je brood, ‘leftovers’ , vlees en andere etenswaren in te vriezen. En de vriezer ontdooien om vervolgens schoon te maken, daar heb je ook niet altijd tijd en zin in. Met No Frost – de term zegt het al – is dat probleem verleden tijd. Er treedt dankzij een continue luchtcirculatie namelijk geen ijsvorming op. Nog een voordeel: No Frost voorkomt rijpvorming, zodat je etenswaren nog langer houdbaar blijven en je dus ook na een flinke tijd de lekkerste gerechten op het fornuis zet. Nadeel is wel dat het iets hoger energieverbruik heeft en de koelvriescombinatie iets meer geluid produceert.

Koelvriescombinatie in de schuur plaatsen?

Zet je de koelkast in de schuur of een andere onverwarmde plek? Let er dan op of de koelvriescombinatie daar tegen kan. En dat kan, mits je een koelvriescombinatie kiest die 2 thermostaten aan boord heeft. In dat geval kun je namelijk de temperatuur van het koel- en vriesdeel apart van elkaar instellen. Koelkasten met 1 thermostaat zit de temperatuurmeter in het koeldeel. Is het in de schuur net zo koud als in de koelkast? Dan kun je je producten ook net zo goed in de schuur zelf zetten. De koelkast koelt dan niet meer.

Dit vind je misschien ook leuk...