Probeer eens wat anders, probeer Port

Ben jij op zoek naar een lekker flesje wijn voor bij je diner, dan is Port een optie die je niet mag laten schieten. Het is uitstekend als aperitief of bij het dessert en je zult er zeker indruk mee maken op je gasten. Begin je met een zoet stukje fruit zoals meloen, dan past het daar erg goed bij, terwijl het ook een prima keuze is voor bij je kaasplankje of tarte tatin als afsluiter. Port is dus veelzijdiger dan je denkt en te serveren bij zowel zoete- als zoute gangen. Maak een portsaus bij je biefstuk en het kan zelfs aan het hoofdgerecht worden toegevoegd. Maar wat maakt Portwijn anders dan gewone wijn en welke soorten zijn er?

Wat is Port?

De naam Port is bedoeld voor Portwijn die ook echt in Portugal is geproduceerd. Komt het uit een ander land, dan mag het niet zo heten. Dat komt doordat het gemaakt wordt van druiven uit Portugal die geteeld zijn in de bekende Dourovallei. Daar vind je de quinta’s (terrassen met wijngaarden) waar de druiven groeien en geoogst worden. Je herkent Portwijn dus aan de herkomst en de druifsoort. Daarnaast is het alcoholpercentage hoger dan bij gewone wijn, namelijk tussen 18% en 20%. Je kunt het dus een versterkte wijnsoort noemen. Er bestaan verscheidene soorten Portwijn, zoals rood en wit, rosé, Tawny en Ruby.

Het productieproces

De manier waarop Port gemaakt is, is uiteraard anders dan bij gewone wijn. Portwijn is een stuk zoeter dan wijn en toch beginnen beide hetzelfde. Het verschil is dat er bij Portwijn op een bepaald moment tijdens de gisting brandewijn aan het vat wordt toegevoegd. Daardoor wordt de gisting stopgezet en blijft er dus meer suiker achter in de drank. De meeste Portwijn bestaat uit verschillende druiven, maar als er een bijzonder goed jaar is, dan maakt men Colheita Port. Dit is de naam voor Portwijn met druiven uit één specifiek oogstjaar.

Verschillende soorten Portwijn

Er zijn minder soorten Portwijn dan standaard wijn. Dat komt onder andere doordat Portwijn alleen met druiven uit Portugal gemaakt mag worden. Hier vind je enkele voorbeelden van de verschillende soorten waaruit je kunt kiezen.

●        Ruby: dit is de meest verkochte Portwijn. Het dankt zijn naam aan de mooie dieprode kleur en heeft een fruitige smaak.

●        Tawny: Tawny Port rijpt langer op houten vaten en nadat het daar drie tot zeven jaar in heeft gestaan heeft het een lichtere kleur en een karamelachtige smaak.

●        Witte Portwijn: de naam zegt het al, deze wijn heeft een witte kleur en wordt alleen van witte druiven gemaakt.

●        Vintage Portwijn: de duurste soort is Vintage Port. Deze kan soms tien tot twintig jaar gerijpt zijn en dat proef je.

●        Rosé: in een poging om Portwijn populairder te maken onder jongeren is er in 2009 ook een rosé versie gemaakt.

●        Merken: daarnaast zijn er een aantal verschillende merken die Portwijn verkopen, zoals Quinta de la Rosa, House of Croft, Barros, Kopke, Quinta do Vesuvio en Taylor’s.

Dit vind je misschien ook leuk...