Speciaalbier niet meer weg te denken van het terras

Speciaalbier is de laatste jaren niet meer weg te denken op zowel de terrassen als in de supermarkt schappen. Waar eerder voornamelijk de grote bieren als La Chouffe en Duvel werden gedronken zijn er tegenwoordig veel micro-brouwerijen die de speciaalbier markt bestormen. Zo heeft bijna elke provincie tegenwoordig wel een eigen bierbrouwerij. Met natuurlijk bij ons in hartje Amsterdam brouwerij ’t IJ die heerlijke bieren brouwt, maar ook in Haarlem worden heerlijke bieren gebrouwd door Jopen brouwerij.

Een heerlijke zomers biertje

Naast de gewone pilsener die wij allemaal wel kennen zijn er nog vele biersoorten. Zomers zijn de frisse bieren ontzettend gewild. Zo kan je kiezen voor een heerlijk frisse IPA die vaak fruitig van smaak zijn. Ook de blond bieren doen het in de zomer altijd erg goed. Beide bieren hebben vaak een laag alcoholpercentage en zijn hierdoor lekker makkelijk weg te drinken. Door de lichte smaak zijn deze bieren uitermate geschikt om te drinken op één van de Nederlandse terrassen.

Kruidige smaken voor in de herfst

Bij het grauwe herfstweer horen ook speciale bieren. Zo worden er elk jaar bockbier intochten gehouden door het hele land. De bockbieren staan bekend om hun bitterzoete en moutige smaak en passen hierdoor perfect bij de onstuimige herfstdagen. De bieren zijn alleen in het najaar te verkrijgen en hierdoor is het een groot feest wanneer de bockbieren weer getapt kunnen worden op de terrassen. Ook de “dubbel” zijn wat zwaarder en krachtiger van smaak. Deze bieren zijn dan ook erg lekker op een koude herfst of winterdag.

Tripel of quadrupel

De tripel is een vrij zware biersoort waarvan het alcoholpercentage tussen de 7% en 10% ligt. Doordat er suiker is toegevoegd aan het bier wordt de smaak van het bier wat zoeter. De kleur van de tripel is dan ook vaak goudkleurig en hierdoor lichter dan de quadrupel bieren. Quadrupel bier is eigenlijk een soort gerstewijn. De quadrupel is een stevig biersoort waarvan het alcoholpercentage vaak boven de 10% ligt. De bitterheid van de hop is vaak laag tot gemiddeld. De proever proeft voornamelijk moutige smaken in deze donkere bieren

Dit vind je misschien ook leuk...