‘t Heerlijkste avondje, maar dan voor volwassenen

In de traditie dient Sinterklaas natuurlijk als een feest dat vol staat van de verrassingen, cadeautjes en lekkernijen. Er gaat al heel wat vooraf aan ‘t heerlijk avondje op 5 december; de intocht van Sinterklaas waar pieten pepernoten en snoepgoed uitdelen, het zetten van de schoen om iets leuks of lekkers te ontvangen, zelf pepernoten bakken en een verlanglijstje in elkaar knutselen. Voor de kleintjes is het allemaal fantastisch, maar ook voor volwassenen kun je Sinterklaasavond speciaal maken. In dit artikel leer je wat je allemaal kunt doen om het Sinterklaasfeest voor volwassenen net zo bijzonder te maken als voor de kinderen.

Verwennerij met een luxe lekkernij

Waar kinderen al snel genoegen nemen met allerlei vormen van zoetigheid, hebben volwassenen vaak al een iets meer gevormd smaakpalet. De eerste manier waarop je jouw Sinterklaasavond dus bijzonder maakt voor volwassenen, is door te kiezen voor meer luxe lekkernijen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Ambachtelijke pepernoten met unieke smaken
  • Rijkelijk gevulde chocoladeletters
  • Ambachtelijke banketstaven
  • Huisgemaakte speculaas
  • Luxe Sinterklaas chocolade bonbons

Al deze lekkernijen kun je zelf in de keuken maken, maar je kunt ook terecht bij diverse ambachtelijke verkopers. Zo kun je deze heerlijke Sinterklaas bonbons van Chocolade Bezorgd bekijken of kun je bij je lokale bakker langs voor de lekkerste speculaas en banketstaven.

Een volwassene verrassen

Bij kinderen speelt de magie van Sinterklaas nog enorm. Een oude man op een paard die over de daken reist om bij iedereen op 5 december een zak met cadeaus achter te laten. Een erg leuk beeld natuurlijk, maar elke volwassene weet ondertussen dat die magie simpelweg werd gecreëerd door de ouders.

Het verrassen van een volwassene heeft dus iets meer tijd en aandacht nodig. Een veel gebruikte manier om dit te doen, is door het trekken van lootjes. Hierbij gaat één iemand op zoek naar een cadeau voor één iemand anders in de groep. Deze persoon weet niet wie het cadeau voor hen gehaald heeft.

Een belangrijk aspect om de verrassing écht te vergroten, is het schrijven van een persoonlijk gedicht en het maken van een passende surprise bij het cadeau en de persoon voor wie het cadeau is. Hoewel veel mensen dit niet leuk vinden om te doen, vindt vrijwel iedereen het leuk om dit te ontvangen. Hoe meer energie je erin steekt, hoe leuker het wordt. Je kunt dan namelijk:

  • De ander echt laten voelen dat iemand bereid is om hun best voor ze te doen
  • Grappige referenties in het gedicht stoppen, die zorgen dat iedereen lacht en men zich gezien voelt
  • De meest ludieke surprises maken en je creatieve talent verder ontwikkelen

Het is de perfecte manier om meer in contact te komen met het kind in jezelf én om je grenzen te verleggen. Het is voor iedereen immers goed om af en toe het kind in jezelf los te laten en te genieten van leuke tradities.

Een feestelijk avondmaal

Zijn cadeautjes niet het ding van jou, je familie of je vriendengroep? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om Sinterklaasavond te gebruiken als goede reden om samen te komen. Natuurlijk is kerst vlak om de hoek, maar op deze dagen zijn de meeste mensen verbonden aan sociale verplichtingen met de (schoon)familie. Het verzetten van deze gezelligheid en verwennerij naar Sinterklaasavond is dus de ideale manier om in deze feestelijke maand toch samen te komen.

Je kunt het Sinterklaas-diner simpel laten draaien om twee thema’s: Sinterklaas of Spanje! De sint zal zelf heerlijk genoten hebben van de lekkerste tapas in Spanje, een uniek en lekker idee voor een Sinterklaas-diner. Laat iedereen lekkere hapjes voorbereiden en meenemen of ga zelf aan de slag in de keuken en maak een waar feestmaal voor iedereen. Je kunt zo spelen met allerlei verschillende diëten, smaken en nieuwe uitprobeersels. Kleine hapjes nodigen namelijk echt uit om te experimenteren.

Wil je echt graag in Sinterklaas-thema blijven? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een klassiek 3-gangen diner. Maak gebruik van speculaaskruiden en chocolade bij het dessert, zorg voor voedsel met rode kleuren en een mix van hartige gerechten met zoete bijgerechten. Zo proef je de luxe van Sinterklaas aan je dinertafel op een heel nieuw niveau.

Zet je in voor de kinderen

Als je zelf niet per se Sinterklaas wilt vieren, kun je deze periode goed gebruiken om je in te zetten voor kinderen die wel van cadeautjes willen genieten, maar dit niet kunnen. Zo kun je meedoen aan de Schoenendoos Actie, waarbij je een doos vult met allerlei spulletjes en speelgoed voor kinderen in nood en landen waar ze de luxe niet hebben voor een speciale viering, zoals Sinterklaas of kerst.

Je kunt ook bij de voedselbank langsgaan om te kijken of ze daar speciale acties hebben voor Sinterklaas. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Sint Inzamelactie of contact opnemen met de stichting Kinderen van de Voedselbank. Houd er wel rekening mee dat al deze vormen van goede doelen vaak al rond september en oktober beginnen met de organisatie, wees er dus op tijd bij om je steentje bij te dragen.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog in je omgeving rondvragen of er gezinnen zijn die wel een hulp Sinterklaas en pieten kunnen gebruiken. Verkleed je met je vrienden en ga bij de huizen langs, bons op de ramen en laat de (door de ouders goed gevulde) zak met cadeaus achter bij de voordeur. Hoe meer kans dat de kinderen jullie zien, hoe meer je de magie van het Sinterklaasfeest in stand houdt.

Een speciale avond voor iedereen

Ongeacht op welke manier je Sinterklaas gaat vieren, je maakt er sowieso een onvergetelijke avond van voor iedereen met wie je het viert. Laat het kind in je naar boven komen of verwen jezelf juist op een meer luxe en uitgebreide manier om zo een nieuwe Sinterklaas traditie te beginnen. Je zult merken dat het Sinterklaasfeest echt voor iedereen een hoop plezier oplevert. Geniet ervan!

Dit vind je misschien ook leuk...